Sanna Lehtinen

Piilokepulaiset stadilaiset

Luin alkuviikosta Seppo Niemelän kirjaa Ajankohtainen Alkio. Kesken lukemisen puhelin soi. Ystäväni Eiran kulmilta soitti ja kyseli kuulumisia. Kerroin lukevani Alkiota. ”Lue mullekin!” ystäväni pyysi. Luin hänelle pari lukua Alkion ajatuksia. ”Noihan on hyviä ajatuksia!”, ystäväni sanoi.” Mä taidankin olla piilokepulainen!” hän naurahti.

 

Moni muukin helsinkiläinen allekirjoittaa niin Alkion ajatukset kuin Keskustan ajamat asiat. Keskusta on erityisesti ajanut perhepolitiikan alaan kuuluvia kysymyksiä. Keskeistä on ollut taistelu lähidemokratian ja lähipalveluiden puolesta. Puolueessa on aina korostettu paikallisyhteisöllisyyttä ja välittämistä. Eri Helsingin kaupunginosissa asukkaiden yhteisölliset tempaukset ovat saaneet viime vuosina suurta suosiota. Kaupunkiyhteisöllisyys on vahvistumassa! Esimerkiksi Lauttasaaressa, jossa asun, on järjestetty Lauttasaaritalkoot, joissa porukalla kerätään roskia kaduilta ja Lauttasaari-päivät, joka on kaikkien saarelaisten yhteinen ponnistus.

 

Sitran tutkimuksen ( http://www.sitra.fi/julkaisut/Selvityksi%C3%A4-sarja/Selvityksi%C3%A4%2050.pdf )  mukaan moni kaupunkilainen haaveilee väljästä asumisesta, omasta rauhasta ja luonnonläheisestä elämäntyylistä. Moni meistä haluaa henkilökohtaista palvelua ja inhimillistä kohtelua. Tämä toteutuu parhaiten lähipalveluita vahvistamalla, ei suuriin massayksiköihin siirtymällä.

 

Moni kaupunkilainen haluaa elää luontoa kunnioittaen. Kannatamme joukkoliikennettä, pyöräilyä ja ekologista asumista. Tässä riittää vielä haasteita, sillä kaupungeissa asuvien vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat selvästi suuremmat, kuin haja-asutusalueilla asuvilla (http://eng.aalto.fi/fi/current/news/view/2012-03-12-003/). Mutta töitä tehdään näidenkin asioiden eteen ja pyörätieverkostoa kehitetään jatkuvasti.

 

Haluamme kaupungeissa syödä puhdasta suomalaista lähi- ja luomuruokaa. Toivomme, että joku tuottaa niitä meille laadukkaasti ja ympäristöystävällisesti. Kaupungeissa on innostuttu hyötyviljelystä ja puutarhapalstoista. Monessa meissä asuu sisäinen ”pienviljelijä”. Nyt on sadonkorjuun aika! Ollaan avoimesti stadilaisia keskustalaisia!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

On kovin valitettavaa, että käytännön tasolla tämä kaupunginosien sisällä tapahtuva "yhteisöllisyys" näkyy Helsingissä kenties Punavuorta ja Kalliota lukuunottamatta lähinnä kaupunginosayhdistysten harjoittamana jarrutteluna, jota kaupunginosayhdistyksiin sidoksissa olevat paikallislehdet vaatimattomista resursseistaan huolimatta pyrkivät parhaansa mukaan toitottamaan. Sattumoisin Punavuori ja Kallio ovatkin ainoita todellisuudessa urbaaneja asuinalueita koko metropolin alueella.

Jos kaupunginosayhdistyksiä olisi uskominen, niin Helsingissä ei saa rakentaa asuntoja eikä varsinkaan vuokra-asuntoja, kun niihinhän muuttaa vaan juoppoja. Sitäpaitsi rakentamisestahan aiheutuu jo itsessään melua. Ei saa perustaa nuorisolle suunnattuja toimitiloja, kun meteliä siitäkin vaan tulee. Ei saa perustaa ravintoloita, kun juoppojahan niiden ympärillä vaan parveilee. Mielellään olemassaolevat ravintolatkin tulisi sulkea kaikenlaisten lieveilmiöiden vuoksi. Onko tämä nyt sitten sitä kaupunkilaisuutta? Kepulaisuutta se tosiaan taitaa olla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun puhut Alkiosta hiljaa, kuiskaten
Niin silloin läheisyytes tunnen, lämpöisen. - Fredi

Puhu minulle Alkiosta vasta huomispäivänä
Sillä jos tänään puhut, puhut pimeälle joelle. - Arja Saijonmaa

Sitähän se kaikki on, Alkiota Alkiota vaan. - Dave Lindholm

Alkio muistoja synnyttää, Alkio menneitä säilyttää. - Lea Laven

Minäkin voisin kuunnella käsi poskella, jos Sanna Lehtinen lukisi Alkiota.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Jos taas vaihteeksi ollaan rehellisiä, niin voidaan todeta, ettei kepu ole koskaan ollut luontomyönteinen puolue.

Se, että se nyt kosiskelee kaupunkilaisäänestäjiä luontoystävällisyydellään johtuu siitä, että kaupunkilaispuolueet ovat tuoneet luontoarvot poliittiseen keskusteluun mukaan, ja kepu peesaa niitä.

Kepu on juuriltaan puhtaasti agraarisen yhteiskunnan edunvalvoja.

Ja, oikein onkin, että se on ajanut, kuten sen päätehtävä edelleenkin on, ajaa maajussien ja maajohannien etuja.
Kaikillahan tässä maassa on edunvalvojansa.

Umpijunteillakin, joiden etuja valvoo Perussuomalaiset.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ihanaa, että joku sanoo asiat niin kuin ne ovat. Kiitos Markku. Kepulaisuus ajaa muuta kuin kaupunkilaisten asiaa, vaikka yritääkin naamioitua stadilaiseksi.
Oi jospa edes maanviljelijöiden eläkeikä olisi sama kuin muiden työtätekevien, se jo vähän lämmittäis. Heillä on koneet ja apuvälineet, joilla työ helpottu. Ovatko palomies ja maanviljelijä niin eriarvoisia, että maanviljelijän on päästävä eläkkeelle 56 vuotiaana, palomiehen jaksettava ihan kuin muidenkin työntekijöiden.

Mitä kaikki muita etuja kepu onkaan suojateilleen kahminut? Siitä voisi syntyä lisääkin puhuttavaa, mutta nyt juuri aika ei salli.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Kepulaisuus ajaa muuta kuin kaupunkilaisten asiaa,"

Eikös olekin kauheeta että joku voi ajaa muitenkin asiaa kuin vain kaupunkilaisten, kuinka edes joku kehtaa moista Suomessa tehdä.

"Oi jospa edes maanviljelijöiden eläkeikä olisi sama kuin muiden työtätekevien, se jo vähän lämmittäis"

Tunnettu faktahan on se että eläkkeellä jäävien maajussien keski-ikä on muihin verrattuna korkeampi. Niin ja se maajussin eläkikä on kyllä täysin sama kuin muilla 63-68.

"Heillä on koneet ja apuvälineet, joilla työ helpottu"

Siis ovat ostaneet koneet jotta työ helpoittuisivat, aika merkillinen kritikin kohde.

"Ovatko palomies ja maanviljelijä niin eriarvoisia, että maanviljelijän on päästävä eläkkeelle 56 vuotiaana, palomiehen jaksettava ihan kuin muidenkin työntekijöiden."

Töitä toki voi aina arvoioida ja kaikki työt ovat arvokkaita, mutta kukin voi miettiä mitä työtpanosta ilman ei kykene elämään elämäänsä.

"Mitä kaikki muita etuja kepu onkaan suojateilleen kahminut?"

Listaan tähän yhden; kotihoidontuen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Toden totta maanviljelijän eläkeikä on periaatteessa sama kuin kuilla, mutta maatalousyrittäjien luopumistukilaki mahdollistaa maatilojen sukupolvenvaihdoksen jo ennen normaalia eläkeikää. Vuonna 2007 luopumistuelle siirryttiin keskimäärin 58,7-vuotiaina.

Maatalousväki voisi siis päästä oloneuvoksiksi vaikka 56-vuotiaina valtion maksaman luopumistuen avulla, mutta usea jatkaa yli 60 vuotiaaksi.

Maatalousyrittäjä taitaa olla myös eri asemassa kuin muut PK yrittäjät eli eläkettä karttuu jostain syystä kuin palkansaajilla, näyttää ainakin sille?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minun ymmärtääkseni ne maatalousyrittäjien eläkkeet on maksettu MYEL vakuutuksen kautta. Joten kyllä se eläke kertyy työtulon mukaan ihan kuten palkansaajillakin. Ja YEL sallii saman yrittäjille, jotka työskentelevät omassa yrityksessään.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kaupunkilaipuolueiden "luontomyönteisyys" perustuu täysin siihen että heidän ajamansa asiat eivät koske heitä itseään vaan niitä jotka luonnon kanssa ovat päivittäin tekemisissä.

Jos vihreä kaupunkilaispoliitikko kehuu että kyllä matkustella kannattaa kun tuo lentäminen on niin halpaa, niin tuossa tulee huomatuksi että ne luontoarvojen suojelu yms. on silloin vain tärkeää kun se koskee itseä.

Ei edes arvokkaan harjun pilaaminen haittaa kaupunkilaisluonnonsuojelija kun se pilaaminen tarkoittaa sitä että hän saa vettä omaan käyttöönsä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Millähän perusteella päättelet, että Maalaisliitto/Keskusta ei olisi ollut luontomyönteinen puolue. Tuskin kukaan muu kuin sellainen, joka joutuu hankkimaan elantonsa maasta, voi paremmin ymmärtää, että luonnon kanssa pitää elää tasapainossa.

Isäni olisi aina hakannut tukkipuuvaiheessa olevan leimikon siemenpuuasentoon, jos vain olisi saanut luvan. Hän luotti luontaiseen uudistumiseen. Keväällä kyntöpellolla, jos töyhtöhyyppä oli tehnyt pesänsä kynnöksen sekaan, pesä kierrettiin äestettäessä, jotta hyyppä sai rauhassa hautoa munansa ja kasvattaa poikasensa.

Keskustan perusperiaatteet sopivat nykyään erinomaisesti sekä maalais- että kaupunkiympäristöön. Alueiden ja eri toimijoiden tasapainoinen huomioonottaminen tulee sitä tärkeämmäksi, mitä pienemmäksi koko maailma muuttuu. Käytettävissä olevien resurssien tasapainoinen käyttäminen on entistä tärkeämpää. Sekä kapitalistinen että sosialistinen malli taas perustuvat resurssien ryöstämiseen. Se ei ole enää nykyään kestävää kehitystä.

Paljon pilkattu Alkiokaan ei sovellu suoraan nykyaikaan. Mutta esimerkiksi Niemelä ja samoin vaikka Vantaalla nyt ehdokkaana oleva Hirvaskoski ovat miettineet, mitä alkiolaisuus olisi nykyaikana. Perusajatus, että toimintojen täytyy olla tasapainoisia, pätee edelleen. Käytännön toimenpiteet vain muuttuvat aikojen myötä.

Erinomaista, Sanna Lehtinen. On hyvä, että joku uskaltaa olla vielä keskustalainen pääkaupungissakin.

Käyttäjän SannaLehtinen kuva
Sanna Lehtinen

Keskusta ei ole ollut tekemässä päätöksiä suurissa kaupungeissa. Nyt on muutoksen aika! Kaupunginosien ja kaupunkilaisten välinen eriarvoistaminen on pysäytettävä.

Ja luonnon viljely ja varjelu on aina ollut tärkeää Keskustassa. Ei puhdas ruoka kasva saastuneesta maasta.

Toimituksen poiminnat