Sanna Lehtinen

Hyvä terveydenhoito kuuluu kaikille

  • Aamupala ranskalaisessa sairaalassa
    Aamupala ranskalaisessa sairaalassa

Laskettelurinne Ranskassa. Tunnen, kuinka suksi lähtee alta. Kipua kädessä, mutta nousen ylös ja saan suksen jalkaan miesystäväni auttamana. Rinne alas ja hissillä takaisin ylös. Kädessä tuntuu jomotusta. Ylhäällä kurkkaan, että onko tullut mustelma. Repeytyneestä hihasta pilkottaa haava aina luuhun saakka. Perkele. Eihän tässä näin pitänyt käydä.

Seuraa matka alas ensiapuun ja helikopterilla lähimpään sairaalaan leikkauspöydälle. Missään vaiheessa kukaan ei kyseenalaista hoitoani.

Ranskankielen opinnoista on jo tovi, eivätkä paikalliset hoitajat ja lääkäri osaa kunnolla englantia. Välillämme on kielimuuri, mutta erotan sieltä täältä rohkaisevia hymyjä ja kannustavia sanoja. Leikkauksen jälkeen minulta kysellään vointia ja tarjotaan kipulääkettä. Sairaanhoitaja mittailee parin tunnin välein verenpainetta ja pulssia.

Sairaalasängyssä maatessani vieraassa maassa ulkomaalaisena, huolen ja huolenpidon keskellä, mieleeni nousee kuntavaalikoneessa esitetty kysymys paperittomien oikeudesta hoitoon. Kysymys tuntuu nyt itse avuttomana maatessani kylmältä, epäeettiseltä ja julmalta.

Kuka tahansa meistä, missä tahansa voi tarvita hoitoa tai joutua onnettomuuteen. Missään vaiheessa kukaan ei kysynyt minulta papereita. Jo keskustelu siitä, että pitäisikö olla papereita vai ei, luo turvattomuutta ja epäluottamusta. Oikeus hoitoon on ihmisoikeus, eikä sitä pitäisi lähteä kyseenalaistamaan.  

Suomi on maa, jossa aina on pidetty tärkeänä toisista huolehtimista ja välittämistä. Huolehtiminen ja välittäminen lisää luottamusta, mikä on kansakunnan yhtenäisyyttä ylläpitävä liima. Huolehtiva Suomi on osa sitä suomalaisuuden ideaa ja tulevaisuutta, jota haluan olla edistämässä. Kaikista on pidettävä huolta oli papereita tai ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Käsittäkseni on eri asia saada hoitoa onnettomuuden sattuessa kuin antaa toiselta puolelta maapalloa varta vasten tulleelle vapaa pääsy Suomen laadukkaaseen ja ilmaiseen terveydenhuoltoon. Teknisesti sekän ei ole ilmainen kun se pn minunkin veroista pois.
Mistä meinasit kustantaa tuhansien venäläisten aids-hoidot kun terveysturismi alkaa?
Jos STM tekee hinnaston EUn ulkopuolelta tulevien hoidoille, silloin en välitä ketä meidän lekurilla käy. Pahasti velkaisella Suomella ei ole varaa parantaa maailmaa.

Tämä blogi on mielestäni malliesimerkki siitä, mitä saadaan kun tunteet menevät järjen edelle.

Käyttäjän SannaLehtinen kuva
Sanna Lehtinen

Mielelläni toimin esimerkkinä tässä asiassa. Ehkäpä sitten, kun itse joudut hätätilanteeseen oli kyse onnettomuudesta tai sairaudesta, asenteesi muuttuu. Meille saapuu kyllä käsittääkseni itäisestä naapurista maksavia asiakkaita yksityisten terveyspalveluiden piiriin ja sinunkin kukkarosi karttuu verotuloina.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Minulla ei ole mitään ongelmaa jos he maksavat saamansa hoidon. Minulla ei myöskään ongelmaa onnettomuuteen joutuineiden hoidon kanssa.

Ongelma tulee kun pitäisi kaikille kynnelle kykeneville antaa meille kallis mutta heille ilmainen hoito josta ei saa mitään vastineeksi. Meillä ei ole varaa tai kapasiteettiä tällaiseen, vaikka kuinka toivoisin että olisi. Tällaisten toiveiden esittäminen on samaa tasoa sen kanssa että laitettaisiin lasten maitohampaat tyynyn alle ja keijujen tuomalla rahalla paikattaisiin valtion velkaa.

Odottaisin että politiikkaa tekevä olisi edes jollain tasolla mukana todellisuudessa eikä eläisi jossain mielikuvitus utopiassa, missä sähkö tulee pistorasiasta ja raha automaatista.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Kun ulkomailla reissaa, niin pitää olla vakuutukset kunnossa. Varmasti kysyttiin Eurooppalaista sairaanhoitokorttia jossain vaiheessa tai matkavakuutusta. Ei ne Ranskassakaan ihan hölmöjä ole ja tarjoa ilmaista hoitoa kaikille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tätä minäkin jäin ihmettelemään kun blogikirjoituksen mukaan ei potilaan henkilöllisyyttä koskaan kysytty.

Jos todella näin on niin suomalaisten kannattaa yhdistää lomailu ja terveydenhoito ja matkustaa minkä tahansa vaivansa vuoksi Ranskaan ilmaiseen hoitoon.

Käyttäjän SannaLehtinen kuva
Sanna Lehtinen

Ei kysytty. Tarjosin kyllä lähtiessäni sairaanhoitokorttiani.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Mutta ei otettu siitä tietoja ylös ?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kaikista huolta pitäminen on mahdotonta sinänsä, mikäli EU:n ulkorajat rajat vuotavat seulan lailla. Tulijoita on vain kertakaikkiaan aivan liikaa.

Niko Sillanpää

Tähän ihmisoikeuden toteutumisen tapahtumaasi liittyi myös laskutustapahtuma joko Suomen valtionkonttoriin eli suomalaisille veronmaksajille tai vakuutusyhtiölle eli lopulta muille vakuutuksen ottaneille.

Laittomasti maassa oleskelevat saavat Suomessa päivystysluonteisen hoidon jo nykyiselläänkin veronmaksajan piikkiin.

Sanoisinko, että terveydenhuollon "globaalin vastuun" suunnitelmassasi on tunteisiin vetoavuudestaan huolimatta tiettyjä perustavanlaatuisia aukkoja.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kaikki laittomasti Suomessa oleskelevat saavat jo tälläkin hetkellä lasketteluvammoihinsa päivystyksenä annettavan hoidon, tarvittaessa leikkauksineen – aivan kuten kirjoittaja sai laillisesti Ranskassa ollessaan.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen
Käyttäjän SannaLehtinen kuva
Sanna Lehtinen

Kiitos. Kyse on periaatteesta. Kyllä minultakin nimi kysyttiin, ikä, pituus ja paino hoidon aikana...maksukykyä ei kysytty missään vaiheessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jaaha, kysyttiin siis kuitenkin !

Yksi kerrallaan tippuvat napit takista.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

On tyypillistä , että määrätyltä taholta kaikissa vastaavissa yhteyksissä
- siis universaaleja humaaneja velvoitteita koskevissa-

otetaan aina esiin " miljoonat ihmiset" ja " ylitunteellisuus"!

1. Suomeen ei ole tullut miljoonaa ihmistä eikä ole tulossakaan.
Jos siihen tilanteeseen joudutaan, ne ihmiset on hoidettava pahemman katastrofin välttämiseksi.
Silloin ollaan sodassa , eikä spekulaatioillla ole merkitystä .
Ja ei, sen tilanteen syntyminen ei riipu siitä, onko EU hajonnut tai onko rajavalvonta tiukkaa.

2. Mutta tärkein :
Perusterveydenhuollon oikeus kaikille massa oleville on nimenomaan j ä r k e ä .
Ei tunteellisuutta. Kustannus tästä on pieni hoitamatta jättämiseen verrattuna.
Jokainen voi hetken kuvitella, mitä tautien hoitamattomuus ja leviäminen maksaisi.

3 . Ja ei : suljetut pakolaisleirit autiolla saarella muille kuin rikkaille turisteille ei ole vastaus myöskään. Australian malli on humanitaarinen katastrofi. Se tulee räjähtämään silmille.

4. Pyhäpäivän ilo on lukea Keskustasta vaihteeksi tällaista tekstiä.
Jos tämä - sekä humaani että viisas - henki voittaa , kansa hyötyy. Ja yhteistyö.
Valitettavasti Espoon Keskustasta kuuluu ääntä, jonka kuuleminen karmii selkäpiitä.
Onnea Helsingille !

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Oma käsitykseni on, että Australian malli on Australian kansalaisen ja veronmaksajan kannalta toiminut hyvin. Heidän yhteiskuntansa on säästynyt monilta kielteisiltä ilmiöiltä mitä Euroopassa on koettu ja retket Australiaan ovat loppuneet. Ihan kevyin perustein enemmistö australialaisista ei ole nykyisen käytännön puolelle kääntynyt.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Pakolaisten kanssa työskenteleviä on vankeuden uhalla kielletty kertomasta noiden eristettyjen oloista.
Ne ovat hirveät.
Amnesty ja muutamat uhkarohkeat ovat tehneet kuitenkin paikalta dokumentteja.
Tilanne on rikos ihmisyyttä vastaan.
Tästähän on nähty dokumentteja Suomessakin.

Yhtä hyvin voisi sanoa, että keskitysleirit tukivat Saksan taloutta . Kuten aluksi tietysti tukivatkin,
Mutta sama katastrofi tulee seuraamaan Unkarin ja Australian tyylin pakolaispolitiikasta.
Eikä se tule olemaan halpa.

Käyttäjän dnaumov kuva
Dan Naumov

Kenelläkään ei ole oikeutta toisen ihmisen työn hedelmiin ihan vaan sen takia että on sattunut syntymään tähän maailmaan.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

On hyvin helppoa luvata järjestävänsä kaikki palvelut, jotka äänestäjä keksii toivoa. Jos et saakaan ajettua läpi kaikkia lupauksiasi, voit aina syyttää porvareita, veronkiertäjiä, ahneita yrityksiä kustannuksien noususta ja niin poispäin. Eli siis voit luvata kaiken mutta sinun ei tarvitse pitää mitään lupauksistasi.

Myöskään äänestäjän ei valitettavasti tarvitse päätään vaivata sillä, mistä hän ottaisi pois mikäli haluaa jonkin tietyn palvelun toteutettavan. Vaalikoneessa voi valita kaiken kustannuksista välittämättä ja silloin vaalikone ehdottaa nimenomaan eniten vasemmistolaisinta ja vähiten vapauden kannalla oleva ehdokasta.

http://akik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233243-vasemm...

Jaakko Häkkinen

Niin, papereilla ei pitäisi olla väliä siinä, saako hoitoa, vaan siinä, että siitä joutuu maksamaan.

Paperittomille pitäisi antaa samat oikeudet palveluihin kuin muillekin turisteille, ei sen enempää. Jos maksavat, saavat toki terveydenhoitoa.

"Muusta maasta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä, Pohjoismaasta tai Australiasta tulevalla asiakkaalla, joka oleskelee Suomessa tilapäisesti, on oikeus Suomessa vain kiireelliseen hoitoon. Hoidon antajalla on oikeus periä hoidon todelliset kustannukset asiakkaalta itseltään."
http://www.kela.fi/oikeus-hoitoon-turisti

Kimmo Tallqvist

Sairaala Siem Reap Kingdom of Cambodia.
Vien ystäväni äitiä sairaalaan.
Ei löydy ambulanssia, helikopterista puhumattakaan , ei edes taxia.
Lääkäri löytyy kuulemma huomenna kello 8 aamulla.
Puhdasta vettä löytyy kuulemma kaupasta ja lääkkeitä apteekista omalla rahalla.
Thaimaa ja San Salvador Brasilia;
Yksityissairaalan ensiavussa kysytään matkavakuutuspapereita tai vaihtoehtoisesti luottokorttia.
Ilman niitä ei ole asiaa edes vessaan.
Mitä keskustanuori oikein horisee.
Nyt jo välttämätön hoito annetaan laittomastikin maassalymyileville.
Rinnastus Ranskan turistirysässä osaamattomuuttaan loukkantuneen hoitoon ontuu aika rajusti jos globaalia terveydenhoitoa halutaan vertailla.
Kohtuuttomin veroin terveydenhoitojärjestelmä Suomessa maksetaan.
Siihen ei tarvita vapaamatkustajia koko maailmasta.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Tässä tapauksessa et ollut kylläkään paperittoman asemassa. Sinulla on kansalaisuuteen ja kansainvälisiin (EU-)sopimuksiin perustuva oikeus oleskella Ranskassa lyhyen aikaa ilman viisumia. Lisäksi samoihin sopimuksiin perustuen laskun maksaa sinun tapauksessasi Suomen kansallinen sairasvakuutus-järjestelmä siltä osin, kun matkavakuutus ei korvaa. Toisaalta kyse oli kriittisestä hoidosta, jota ei voida jättää tekemättä. Jatko-hoito on sitten toinen kysymys.

Itse olen saanut kiireetöntä hoitoa matkavakutuksen kautta Portugalissa (muutoin olisin maksanut itse) ennen EU-aikaa ja saksalaisen tason sairasvakuutuksen Saksassa asuessani. Toisaalta vaimoltani on estetty Suomessa silloin ei-EU-kansalaisena ja lupaprosessin ollessa kesken kunnalliset äitiysneuvolapalvelut (maksoimme yksityiselle). Lisäksi jäi päivistä kiinni, että olisimme joutuneet maksamaan lapsemme (siis Suomen kansalaisen) synnytyksen itse. Äitiyspäiväraha sentään paloi, kun oleskelulupapäätös valahti sopivasti sen määrä-ajan yli (ulkomaalaisen äidin tulee asua N päivää ennen laksettua aikaa virallisesti Suomessa, että synnytys maksetaan ja M päivää, että saa äitiyspäivärahaa; M>N - isän asumisella tai kansalaisuudella ei ole väliä). Jos näitä epäkohtia ei haluta ensin korjata suomalaisten ja laillisesti maassa olevien kohdalla, niin sitten ei pitäisi olla kiireellistä korjata niitä paperittomien osaltakaan.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Sanna ei ollutkaan huolissaan minusta ja minun terveydestäni kun poisti kommenttini ja kysymykseni.
Naamatauluni kalpenee entisestään kun edes pappi ei ole huolissaan minun terveydenhuollostani. Vain 45 vuotta veroja maksaneena, edes sympatia voisi jo olla lohduttavaa.

Käyttäjän AnneliAlvenius kuva
Anneli Alvenius

Tässä hiukan infoa eurooppalaisesta EU alueen sairaanhoidosta.Missään Eu maassa sairaanhoito ei ole ilmaista niinkuin blogi antaa ymmärtää..Aina kysytään potilaan nimi ja maa mistä on kotoisin. Tiedän omasta kokemuksestani.Kela korvaa mm äkillisen sairauden tai onnettomuuden aiheuttamat kulut ko maalle. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on juuri sitä varten.Sillä saa esim lääkkeiden kelakorvauksen apteekissa vaikka Ranskassa. https://www.hoitopaikanvalinta.fi/terveyspalvelut-...

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Turisteille on olemassa matkavakuutus. Julkista terveydenhuoltoa ei ole mitoitettu siihen, että sen saisivat kaikki maassa olijat riippumatta statuksesta. Kiireellinen hoito esim onnettomuus tai rikostilanteessa on eri hieman asia. Tässäkin tilanteessa matkavakuutus, jokin muu vakuutus tai muu laskun lähettäminen/periminen tulijan kohdemaasta, rikostilanteessa syylliseltä jne.

Suomen julkista terveydenhuoltoa tai sosiaalihuoltoa nyt ei ole mitoitettu koko planeetan väestölle, rahat riittää hädin tuskin Suomen kansalaisille. Kirjoittaja voisi tutkia vaikka leipäjonoja, lääkärijonoja, julkisen puolen jonoja hammaslääkäriin jne.

Käyttäjän SeppoVehvilinen kuva
Seppo Vehviläinen

Eikös Radio Nova voisi järjestää jonkun konsertin jolla kerättäisiin rahaa lastensairaalan tapaan paperittomien hoitamiseksi vaikkapa Mehiläisessä tai Terveystalossa?

rita casanueva

Mutta eikos se nyt ole havyttomyyden huippu etta Suomessa pitaa kerata rahaa kunnolliseen lastensairaalaan!!!

Lastensairaalaan!!

Eikohan sita rahaa siella budjetoida moniin turhiin asioihin, aitiyspakkausta hehkutetaan muttei maasta loydy kunnollista lastensairaalaa.

Maailman paras maa lapsien kasvaa??

Martti Räinä

EU maissa liikuttaessa on EU terveydenhoitokortti oltava aina mukana. Myöskin hiihtorinteessä ja uimarannalla. Espanjassa seurasin tilannetta, jossa suomalainen turisti sai tajuttomuuskohtauksen kaupungilla. Paikalle tilattu ambulanssi vaati EU korttia ja kun sitä ei löytynyt ei suostunut lähtemään liikkeelle. Onneksi paikalla oli sairastuneen tuttavia, jotka hakivat tarvittavat paperit sairastuneen asunnolta. Aikaa meni n. 40 minuuttia, ennen kuin ambulanssi lähti liikkeelle. Yksityiset sairaalat vaativat aina matkavakuutuksen. Kun liikut ulkomailla pidä aina eu terveydenhoitokortti, matkavakuutus (jos on) , henkilö- ja yhteystiedot aina mukanasi. Muutoin voi käydä huonosti.

rita casanueva

En nyt tata usko ihan eka vaittamalla. Olen asunut Espanjassa 35 vuotta ja tallaista tilannetta ole koskaan tavannut. Tyoskentelen alalla.

Ensin hoidetaan potilas ja hatatilanne sitten vasta ruvetaan etsimaan maksumiesta/vakuutusta.
Yleensa ambulanssissa annetaan ensihoitoa jo ennen kuin lahdetaan liikkeelle.

Puhumattakaan todella loistavasta hoidosta ja huolehtimisesta. Ja puhun nyt julkisesta en yksityisesta sairaanhoidosta.

Eihan missaan jateta kadulle tajutonta ihmista esimerkiksi siita syysta etta han ei voi puhua, kertoa onko vakuutusta!!!

Toimituksen poiminnat