Sanna Lehtinen

Ignooraamisen on loputtava

 

Eilen Narinkkatorilla järjestettiin tapahtuma Kiusaaminen ei ole vitsi. Tapahtuman fokus oli koulukiusaamisessa, mutta tämä tärkeä aihe leikkaa läpi yhteiskuntamme aina päiväkodista vanhainkotiin. Meidän on tehtävä kaikkemme, että kiusaamiseen puututaan.

Kiusaamista ei ole vain huutaminen, some-haukkuminen ja fyysisesti päälle käyminen. Yksi julmimpia kiusaamisen muotoja on toisen ignooraus ja huomiotta jättäminen ja sitä kautta toisen vaientaminen.

Huomiotta jättämistä tapahtuu myös nyt politiikassa. Kun osa ihmisryhmistä jätetään yhteisten asioiden ulkopuolelle, syntyy vastareaktio, en äänestä. Kun me poliitikot puhumme uusista rakennushankkeista ja kaavoituksesta, arjen toimeentulon kanssa kamppailevaa asia ei kiinnosta. Hän miettii, mistä saada ruoka- tai vuokrarahat ja mistä seuraava työpätkä. Myös niiden, jotka eivät jaksa pitää ääntä, ääni on saatava kuuluviin. Monet järjestöt tekevät tätä arvokasta työtä.

Viime nuorisolautakunnan kokouksessa vieraillun Ruuti-ryhmän nuoret kertoivat olevansa kaupungin palveluiden suurkuluttajia. Heillä on tietämystä, mikä kaupungissa toimii ja mikä ei, paljon enemmän, kuin diplomi-insinöörillä, joka ei ole tarvinnut kaupungin palveluita välttämättä lainkaan vuosiin. Tämä oli hyvä esimerkki siitä, miten ignooraamme ajattelemattomuuttamme tärkeitä kokemustiedon välittäjiä, omia nuoriamme! Aivan liian usein saamme lukea myös kertomuksia siitä, miten lastensuojelun asiakkaana olleiden lasten ääni ei ole kuulunut heitä koskevissa asioissa riittävästi.

Myös nyt käytävissä vaaleissa on nähtävissä osin tietoista ja tiedostamatonta huomiotta jättämistä. Vihreät ja Kokoomus ovat tehneet täällä Helsingissä kuntavaaleista pormestarivaalit. Erilaisissa tilaisuuksissa ignoorataan eikä kutsuta paikalle kaikkia demokratian sotureita ja pormestariehdokkaita. Viesti on huolestuttava. Jos jo nyt vaaleja käytäessä ei osata ottaa kaikkia toimijoita huomioon, kun ollaan suurennuslasin alla, mitä se on vaalien jälkeen?

Yhteistyökykyä osoittaisi, jos puolueet yhteisesti pitäisivät huolen, että kaikkien ääni tulisi kuuluviin erilaisissa vaalitilaisuuksissa. Muuten vaarana on, että yhä suurempi joukko jää päätöksenteon ulkopuolelle. Jos kiusaamiseen ei puututa rakenteissa, miten siihen pystytään puuttumaan ruohonjuuritasolla? Tässä myös omalla puolueellani on peiliin katsomisen paikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Ville Valkama

Otsikko on osuva. Osuu koko mediakenttään erittäin hyvin.

kai nummi

Täytyy vähän maaltamuuttajaa kiusata. Se on Narinkkatori.

Käyttäjän SannaLehtinen kuva
Sanna Lehtinen

No, Töölön perukoilta olen syntyisin. Sori kirjoitusvirhe!

Toimituksen poiminnat