Sanna Lehtinen

Terrorismin torjunta on huolenpitoa

  • Pojan kanssa Kiasmassa. Kyseinen teos käsitteli väkivaltaa.
    Pojan kanssa Kiasmassa. Kyseinen teos käsitteli väkivaltaa.

Uutiset Pietarista ja nyt tänään Tukholmasta, ovat järkyttäneet meitä. Globaali on yhä lokaalimpaa ja lokaali globaalia, eikä niitä voi erottaa toisistaan. Kansainvälisyys tekee maailmastamme entistä pienemmän. Sotaa käydään niin levittämällä väärää informaatiota tahallisesti ja suunnitelmallisesti, kuin erilaisen terrorin ja epäoikeudenmukaisen kohtelun keinoin.

Miten tämä liittyy kuntavaaleihin? Turvallisuus on asia, mihin vaikutetaan kotona ja lähiyhteisössä. Turvallisuus on paikallista. Se on varmuutta siitä, että turvaverkot toimivat silloin, kun niitä tarvitaan. Turvallisuus on sitä, että voimme luottaa toisiimme.

Vaalikentällä olen aistinut aiempaa selvästi enemmän jännitteitä, kireyttä, turhautumista ja jopa kiukkua ihmisten välilä. On selvää, että poliitikot haluavat erottua vaalien alla ja korostaa eroja. Poliitikkojen tehtävä ei kuitenkaan ole rakentaa vastakkainasetteluja kärjistämällä. Faktoissa tulisi pysyä ja pää pitää kylmänä, vaikka eri mieltä oltaisiinkin.

Poliitikkojen tehtävä on kuunnella, olla rakentavia, luoda siltoja eri toimijoiden, yhdistysten, etnisten ryhmien ja eri tavalla ajattelevien välillä. Näin on ei ainoastaan globaalisti, vaan myös paikallisesti. Eri tasoilla poliitikkojen tehtävä on olla rauhan ratkaisujen tekijöitä.

Kunnanvaltuutettujen tehtävä on rakentaa turvallista arkea ja parempaa huomista. Luoda toivoa. Tämä on sitä, mitä me Keskustassa sanomme, mahdollisuuksien tasa-arvoksi. Poliitikkojen tehtävä on myös kannustaa yhteisöllisyyteen, välittämiseen ja toisista huolehtimiseen.

Meidän on tehtävä enemmän ja tehtävä paremmin niin, että saamme eriarvoisuutta vähennettyä täällä Helsingissä. On huolehdittava siitä, että lastensuojelussa on riittävästi resursseja, koulukiusaamiseen on puututtava ja lasten yhdessä harrastamista ja tekemistä tuettava. Ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä on lisättävä ja väliaikaista apua tarjottava sitä tarvitseville perheille. Turvallinen lapsuus kantaa ja tekee meistä välittäviä ja toisista huolehtivia aikuisia. Arjen teoilla ja sydämen sivistyksellä voimme estää pelon ja julmuudet.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Me emme tunne mitään turvattomuutta Suomessa. Mistä olet keksinyt tämän ongelman? Vai haluatko jotenkin ehdottaa, että satunnaisten terroritekojen takia pitäisi pelätä. Joku tolkku nyt tähän turvahakuisuuteen.

Tuossa linkki. Katso siitä esimerkki, missä ovat turvaongelmat maailmassa.

http://www.thereligionofpeace.com/attacks/attacks....

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tilastollisesti hyvin epätodennäköiset uhat ovat välillä ylikorostuneesti esillä. Esimerkiksi Euroopassa puhumattakaan Suomesta muslimiterrorismi on erittäin epätodennäköinen vaara terveydelle, vaikka siitä saadaankin säännöllisin väliajoin isoja uutisia. Sama pätee vielä voimakkaammin vaikkapa susipelkoon.

Ne paljon todennäköisemmät uhat ovatkin vallan muualla. Pienet hyvin harkitut parannukset liikenneturvallisuuteen vaikuttavat enemmän, samoin kuin vaikkapa sen alkoholin saamisen helppous ja hinta. Ja luultavasti jopa hallituksen tekemä omavastuun korotus lääkkeiden ostossa. Näistä ei vain saa yhtä isoja otsikoita.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Syvästi yhteisöllinen pääministerimme on sanonut, niin insinöörismies kuin onkin, ei-teknis-pragmaattisesta näkökulmasta: Pahaan ei pidä vastata pahalla. http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sipila...

Niinpä. Jos hyvällä on kaksi ihokasta, hän antaa toisen tarvitsevalle. Jos hyvällä on kaksi omakotitaloa, hän antaa toisen tarvitsevalle. - Käytännön teknis-pragmaattisluonteinen kysymys: vastaako suomalainen ihokas kymmentä? Mitäs sitten tehdään, kun tulee se yhdestoista? Kaksi kalaa ja viisi leipää riittivät joskus, mutta...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvä ystävä, lukija jää miettimään mitä näillä itsestäänselvyyksillä ajetaan takaa:

-Uutiset Pietarista ja nyt tänään Tukholmasta, ovat järkyttäneet meitä.

- Sotaa käydään niin levittämällä väärää informaatiota tahallisesti ja suunnitelmallisesti, kuin erilaisen terrorin ja epäoikeudenmukaisen kohtelun keinoin.

- Uutiset Pietarista ja nyt tänään Tukholmasta, ovat järkyttäneet meitä.

- Sotaa käydään niin levittämällä väärää informaatiota tahallisesti ja suunnitelmallisesti, kuin erilaisen terrorin ja epäoikeudenmukaisen kohtelun keinoin.

-Turvallisuus on asia, mihin vaikutetaan kotona ja lähiyhteisössä.

-Turvallisuus on paikallista. Se on varmuutta siitä, että turvaverkot toimivat silloin, kun niitä tarvitaan. Turvallisuus on sitä, että voimme luottaa toisiimme.

- Eri tasoilla poliitikkojen tehtävä on olla rauhan ratkaisujen tekijöitä.

- Kunnanvaltuutettujen tehtävä on rakentaa turvallista arkea ja parempaa huomista.

- Poliitikkojen tehtävä on myös kannustaa yhteisöllisyyteen, välittämiseen ja toisista huolehtimiseen.

- Meidän on tehtävä enemmän ja tehtävä paremmin niin, että saamme eriarvoisuutta vähennettyä täällä Helsingissä.

...jne

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

enää pitäs tietää miks ei terrorismintorjunta ole missään muualla agendalla pohjoismaiden lisäksi ?
-onko se sitä kabulissa,pakistanissa,,bagdadissa !
-suomessa on niin helppoa olla naiivi,mutta siitä huolimatta tuen teitä nuoria hölmöjä jotka jaksatte olla naiiveja ja idealisteja,tehän tämän maan peritte,!!

Toimituksen poiminnat