Sanna Lehtinen

Presidenttiehdokkaiden arvot esiin

MTV3 -kanavan järjestämä arvoilta pyrki nostamaan esiin presidenttiehdokkaittemme arvoeroja. Presidentin rooli ulko- ja turvallisuuspolitiikassamme on keskeinen. Sen ohella hän on Suomessa nimenomaan arvojohtaja. Millaisia johtajia presidenttiehdokkaamme ovat? Millainen käsitys turvallisuudesta kullakin ehdokkaalla on? Näihin kysymyksiin olisi toivonut syvempää pureutumista.

Kuluvalla presidenttikaudella Sauli Niinistö on edustanut valtioneuvoston yli toimivaa presidenttiyttä. MTV3 -kanavan vaalipaneelissa hän perusteli johtajuuttaan sillä, että hänellä on tapana tarttua ilmassa oleviin asioihin. Perustuslaissa on selkeä määritelmä, että presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa johtaa Suomen ulkopolitiikkaa.

Erityisesti presidentin merkitys korostuu konfliktitilanteissa ja vaikeissa rauhanvälitysprosesseissa, joissa on otettava riskejä. Meillä ei ole varaa ylimmän valtiojohdon välisiin reviirikiistoihin. Seuraavan kuuden vuoden aikana näköpiirissä on vaikeita päätöksiä, joissa jopa maineriskin pelossa on uskallettava luottaa ja kannustaa sovitteluprosesseihin rauhantyön ammattilaisia rohkeammin. Näissä tilanteissa merkitystä on sillä, miten presidentti tiedostaa omat valtaoikeutensa ja miten mustasukkainen hän on ulkopolitiikan hoidossa. Erityisesti pieni maa tarvitsee leveät hartiat ja tiimityötä korostavaa johtajuutta. Tässä on parannettavaa.

Silmiin pistävää viime vuosina on ollut Suomen vetäytyminen ja varovaisuus ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä kansainvälisillä areenoilla. Vakavimmat tulevaisuuden uhat nousevat ympäristö- ja ihmisoikeuskysymysten pohjalta. Nykyinen presidenttimme on kyllä osallistunut sisäpoliittiseen keskusteluun, mutta pakolaisuuden syihin puuttuminen tai vierailut kriisialueilla ovat olleet vähäisiä. En muista viimeisen kuuden vuoden ajalta yhtään vierailua Afrikkaan. Kiinan pehmeän ulkopolitiikan lähettiläät - pandat - otettiin vastaan, mutta Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia ei nostettu keskusteluun Kiinan presidentin vieraillessa Suomessa. Niinistön vaalilause: ”Rauha ratkaisee” ei vaikuta ihan totuudenmukaiselta ja onnistuneelta.

On aika valita presidentti, joka on yhteistyökykyinen johtaja ja sillanrakentaja. Presidentti, jolla on aito kiinnostus ja halu pitää esillä ja ottaa kantaa rauhaan ja turvallisuuteemme vaikuttaviin kysymyksiin. Pitkään pääministerinä toimineella ja nykyisen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla Matti Vanhasella on kokemusta ja uskottavuutta, jota nyt tarvitaan ulkopolitiikan hoitoomme.  Hän on useassa yhteydessä todennut, että nimenomaan presidentillä on mahdollisuus käyttää omaa arvovaltaansa ja antaa tukea sellaisille tulevaisuuden kannalta tärkeille kysymyksille, jotka päivänpolitiikassa jäävät varjoon. Näitä ovat konfliktien ja turvallisuusuhkien juurisyyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat